top of page
jmeuter

De nutteloosheid van de papieren bon en opmars van de winkelapp

Bijgewerkt op: 7 nov. 2022




Iedere keer als ik bij winkels, horecagelegenheden of andere commerciële instellingen kom, krijg ik een bonnetje. Zo'n klein papiertje dat je zeer snel kwijt raakt. Een klein stukje boom die een grotere meerwaarde had, als hij als volledige boom zuurstof aan het produceren was. Waarom krijg ik deze nog?

Er zijn steeds meer apps van winkels. Met name de grotere winkels hebben een app. Ik doe een oproep aan de kleinere ondernemers om ook een app te laten ontwikkelen. Mocht je meteen denken, maar dat is erg duur en ik ben als onderneming te klein. Dan laat je er een bouwen samen met ondernemers om je heen. Een branche app, een winkelgebied app, een stadsapp, een concurentie-app. Vertel de consument ook dat ze het bonnetje of andere documentatie alleen nog maar via de app kunnen krijgen. Hierdoor maak je de consument ook gelijk digitaal bewuster. Een belangrijke reden is namelijk ook dat we daar samen ontzettend veel papier mee kunnen besparen.


Wat zijn de voordelen van een eigen app ontwikkelen? Op de eerste plaats maakt het je klantenservice een stuk flexibler en makkelijker. Je kunt routebeschrijvingen, bel- en belterugknoppen, afspraken maken, feedback geven, producten persoonlijk aanbieden en nog veel meer. Iedereen heeft tegenwoordig wel een telefoon bij de hand. Daarom is een app meer toegankelijker dan een website of mailbericht.


Een belangrijk nieuw gegeven voor ondernemers is dat je dankzij de app het klantgedrag beter kunt analyseren. Je kunt analyseren welke producten ze het meest opzoeken, welke informatie ze zoeken die aan het product gekoppeld is, welk tijdstip klanten het meest naar jouw proucten en diensten zoeken, uit welke doelgroep jouw klantenbestand bestaat en ook hier nog veel meer.


Voor de ondernemer zorgt de app er ook voor dat je digitaler gaat denken en handelen. Dit is in de huidige markt echt noodzakelijk. Maak het daarom bespreekbaar binnen je onderneming. Sterker nog maak het bespreekbaar met mede-ondernemers. Zie het niet als een concurrentie, maar als een digitale co-creatie waar je samen profijt van kunt hebben. Deel de kosten en deel de data. Deel ook de mogelijkheden om de klanten nog meer aan je te binden via de app. Zorg ervoor dat de app laagdrempelig is voor de klant.


Kijk gewoon om je heen welke ondernemers al een app hebben. Misschien heb je zelf ook al een eigen app van bijvoorbeeld een supermarkt. Wat spreekt je aan in deze app? Wat zou jij willen toevoegen? Wat zou jij niet doen op de app? Wanneer je al je standaard vragen beantwoord hebt over wat er al mogelijk is, probeer dan juist een stap verder te denken. Hieronder een paar suggesties waar je niet meteen aan denkt:


Voeg gamification toe aan je app. Gamification is geen spel, het is meer een manier om je handelingen uitdagender te maken. Het nodigt je klant uit om even anders te denken en te doen waardoor ze langer gekoppeld zijn aan jouw app, diensten en producten. Door de klant te belonen voor de handelingen zullen klanten meer verbonden blijven.


Voeg een chatbot toe aan je app. Hierdoor zal je klantentevredenheid ernom groeien. Je kunt klachten en vragen veel effectiever en sneller beantwoorden. De data die je krijgt van de klant wordt direct digitaal opgeslagen en kun je dan beter anayleseren. Hierdoor krijg je een nog beter beeld van de behoefte van jouw klant.


Voeg een voorleesfunctie toe aan je app. Door de voorleesfunctie wordt het voor de klant makkelijker om onderweg de informatie die op de app staat eigen te maken. Ook voor slechtziende en laaggeletterde is het makkelijker om de informatie van de app te begrijpen. Je kunt zelfs een voorleesfunctie combineren met een vertaalfunctie woordoor de app in verschillende talen en dialecten voorgelezen wordt.


Kortom het is tijd om vele papieren zaken over te zetten in een app. Het is tijd om verder te denken over de mogelijkheden van een eigen app. Ook is het tijd om samen met andere ondernemers de voordelen van een app te bundelen. Mocht je hier interesse in hebben, maak dan een afspraak met mij en we gaan samen in een brainstormsessie onderzoeken wat er bij jou past. Tot snel!

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page