Het nieuwe jaar is begonnen. Ik wens iedereen een mooi, dynamisch en uitdagend jaar toe. Aan het begin van het nieuwe jaar hebben we het oude echt losgelaten. Veel mensen starten het jaar met goede voornemens. Vaak gericht op gezondheid, fitheid, bewustwording, familie, vrienden en anders in het leven staan dan de routine van het vorige jaar. Ik wil er graag het digitale voornemen aan toevoegen. Het voornemen om digitaal bewuster te worden. Om digitale vaardigheden te optimaliseren en je te verdiepen in het digitaal humanisme. Deze blog is bedoelt om je te inspireren om je eigen concrete digtale voornemen te creeëren en daarna ook te realiseren.
Laat ik beginnen met het digitale bewustzijn. Dit is een mentale realisatie. Kijk eens goed om je heen. Ervaar hoeveel handelingen, werkzaamheden, huishoudelijke ondersteuning, financiële zaken, communicatie, vrijetijdsbesteding en educatieve mogelijkheden al gedigitaliseerd zijn. Neem eens de tijd om een lijst te maken hoeveel digitale apparaten jij gebruikt om je heen. Je zult merken dat de samenleving echt al digitaal is. Toch hebben veel mensen nog een futuristisch beeld over digitalisering. Een Star Wars beeld wat nog heel ver weg is. Dat futuristische beeld wordt meestal ook negatief bestempeld. Bijvoorbeeld robots die de mensheid terroriseren en de overbodigheid van de mens. Wees gerust, dat is niet zo hoor.
Wanneer je digitaal bewustzijn groeit begrijp je de wereld om je heen ook beter. Je kunt daardoor ook betere keuzes maken met welke technologie jij jouw leven wilt verrijken en welke technologie je gewoon laat zijn. De digitalisering is een feit. Dit zal echt moeten doordringen. Het is een feit. De digitalisering is een feit en blijft groeien op een snel tempo en op steeds meer gebieden. Het is aan jou om het te herkennen en te erkennen. Wanneer je het erkent, dan kun je het ook omarmen. Wanneer je het erkent kun je ook je voordeel er mee doen. Zoals gezegd begint het eerst met herkennen, daarna erkennen. Hoe herken je de digitalisering? Het is hetzelfde als het sporten of afvallen. Je moet het doen. Je moet er mee aan de slag. Je zult moeite moeten doen om je oude patronen los te laten en nieuwe eigen te maken. Net als bij sporten, gezond eten, afvallen en andere voornemens zal de digitale bewustwording onnatuurlijk aanvoelen. Het vraagt doorzettingsvermogen, discipline, een open mind en de wil om te willen veranderen. Het mooie is dat het goed te combineren is met fysieke voornemens. Luister tijdens het sporten een podcast over digitale innovaties. Kijk tijdens het fietsen in de sportschool een filmpje over digitale technolgieën. Natuurlijk alleen kijken als je fietst in de sportschool, en niet fysiek buiten. Ga in gesprek met je vrienden, collega's en familie over de digitale samenleving. Probeer te coöpereren en niet te discussiëren. Laat het oordeel of vooroordeel uit de gesprekken. Lees voor het slapen gaan een mooi boek over digitalisering ipv een serie. Kortom, om digitaal bewust te worden zul je in actie moeten komen en blijven.
Wanneer je erkent dat de digitalisering een feit is, dan ga je vanzelf merken dat vaardigheden die je eerst gebruikte aan het verschuiven zijn. Daag jezelf uit om andere digitale vaardigheden eigen te maken. Denk aan digitale flexibiliteit, op afstand werken, werken in de cloud, digitaal communiceren, softwarekennis, devices diversiteit en digitaal informatiebeheer. Deze vaardigheden train je makkelijk door te doen. Doe het vooral samen. Bij voornemens maken mensen ook vaak een groepje, zodat het makkelijker is om vol te houden en het is gezelliger. Doe dat ook bij het trainen van je digitale vaardigheden. Natuurlijk kun je een betaalde cursus doen, maar dat hoeft niet. Microsoft learn of LinkedIn learn kunnen je direct ondersteunen. Je kunt ook een afspraak maken met mij om samen aan de slag te gaan. Bij het Stadslabs Sittard-Geleen hebben we de ruimte om jouw digitale voornemen te concretiseren. Je kunt altijd een afspraak maken.
Het laaste deel van de digitale voornemens is het digitaal humanisme. Het humanisme wordt gezien als een filosofische en etische houding die de waarde van mensen benadrukt. In het digitale tijdperk is dit heel belangrijk. Door de digitalisering veranderen oude normen en waarden, communicatievormen en omgangsregels. Denk maar terug aan de lockdown periode waar de samenleving snel heel digitaal ging handelen. Teamsmeetings moesten nieuwe etiquettes krijgen. Fysiek contact mocht niet meer, virtueel wel. Het digitaal commentaar geven lijkt soms op het wilde westen waar alles geoorloofd is, want ik mag mijn mening uiten. Het bereik en impact van het digitaal commentaar is velen mate groter dan het fysieke. Hoe gaan we daar mee om?
Door de digitalisering veranderen inhoudelijke functies en werktijden, hoe gaan we daar mee om? Is de vaste werkweek en het weekend nog wel nodig? Kun je iedere dag een stukje werken en een stukje weekend vieren? Thuis werken is een mooi filosofisch concept. Ben je in dezelfde ruimte thuis of aan het werk? Wat betekent thuis zijn? Is dat hetzelfde als in het huis zijn? Wanneer ben je aan het werk en bereikbaar voor je werk als je thuis bent? Hoe gaan de mensen om in het huis als je thuis werkt? Zo zijn er nog veel meer etische vragen die gesteld kunnen worden over de impact van de digitalisering op de mensheid. Om echt aan de slag te gaan met digitaal humanisme, zul je eerst de digitale bewustwording moeten vergroten. Dit kun je concreticeren door de digitale vaardigheden eigen te maken. Daarna zul je merken dat je goed in staat zult zijn om digitaal humanistisch te denken en te handelen. Zoals ieder voornemen is het een wens, een verlangen een doel dat je wilt behalen. Ik denk dat het belangrijk is om digitale voornemens toe te voegen aan de gebruikelijke voornemens. Zorg dat je digitaal relevant blijft. Zorg dat je digitaal actueel en actief bent. Ik wens je een heel mooi 2023.
Comments