top of page
jmeuter

Geld op het eerste gezicht


Voor deze blog heb ik even overleg gehad met een goede vriend en sparringspartner. Welke trend is nu gaaf om te beschrijven? Hij vertelde dat banken bezig zijn om met spraaktechnologie meteen jouw data er bij te halen. Dat is best wel een grote stap. Ik bel de bank en door het horen van mijn stem is al mijn data beschikbaar en kan ik sneller en beter geholpen worden.


In het gesprek met die vriend zijn we gaan kijken wat nog meer kan. Bijvoorbeeld betalen met je gezicht in de winkel. Je komt de winkel binnen, je wordt digitaal herkend. Je gaat winkelen en loopt met de producten de winkel weer uit. Op je telefoon ontvang je een digitale bon van de producten en het bewijs dat er betaald is. Hierdoor heb je geen pasje en pincode meer nodig. Jij bent het betaalmiddel!


Het is geen rare gedachte om deze mogelijkheid te accepteren. Deze technologie valt onder biometrische verificatie. Voorbeelden van biometrische indentificatiemiddelen zijn al geruime tijd in gebruik. Denk maar aan vingerafdrukken, stemgeluiden, typritmes of gezichtspatronen.


Natuurlijk zullen we goede afspraken moeten maken over de privacy. Ook daar wordt al veel overnagedacht. Welke voordelen zijn er voor de ondernemer wanneer je met biometrische verificatie gaat starten en in dit voorbeeld met gezichtsherkening?


Er wordt digitaal bijgehouden wie er aanwezig is en wanneer. Hierdoor kun je een aanwezigheidspatroon ontdekken en zorgen voor persoonlijke aanbiedingen binnen het tijdsbestek van de klant.


Je kunt ontdekken welke gezichtuitdrukkingen de klant vertoont bij diverse producten en aanbiedingen. Op deze manier krijg je beter in beeld hoe de klant reageert op kleuren, verpakkingen, reclameteksten en productplaatsing in de ruimte.


Bij binnenkomst kun je door digitale herkenning een berichtje sturen naar de telefoon om de klant persoonlijk welkom te heten en te wijzen op persoonlijke aanbiedingen en mogelijkheden. Producten of diensten die de klant eerder gebruikt heeft zouden door de digitale herkenning in een pushbericht naar voren komen als herrinering.


Wannneer je meerdere vestigingen hebt in de regio, provincie of het gehele land, zou de herkenningsdata gedeeld kunnen worden, waardoor de klant altijd en overal met gezichtsherkenning kan betalen. Natuurlijk ontvangt de klat ook de welkomsberichten krijgen met persoonlijke aanbiedingen, ongeachte tijd en plaats.


Er is ook meerdere veiligheidsaspecten. Je draagt geen pasjes die gestolen kunnen worden. Je hoeft geen pincode af te geven onder dwang. De pasjes kunnen niet gescand worden om geld van je rekening af te halen. Jij kunt gewoon winkelen en volledig jezelf zijn.


Toch realiseer ik mij dat het beeld van biometrische verificatie echt een futuristisch imago heeft, waar veel mensen niet altijd positief tegenover staan. Big brother is watching you. Maak dit bespreekbaar. Maak digitale innovaties bespreekbaar, zodat het vaak negatieve beeld over de digitalisering zal veranderen. We leven nu eenmaal in een digitale maatschappij. Deze acceptatie is een onderdeel van het digitaal bewust worden.


Als ondernemers kun je goed gaan samenwerken met andere ondernemers om jezelf digitaal actueel te houden. De innovatie om met gezichtsherkenning te betalen staat klaar. Het zal een realiteit worden, het heeft alleen nog tijd nodig. Zorg daarom dat je als ondernemer op de hoogte bent van de nieuwste mogelijkheden. Mocht je verder over willen praten of sparren over digitale innovaties voor jouw onderneming, neem dan contact met mij op. Dan gaan we face to face het gesprek aan. Tot snel!



23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page