top of page
jmeuter

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet..... en het is een nieuw beroep


Van de week hoorde ik een bericht dat de inspiratie is voor deze blog. Technologische toepassingen in een dienst waar je het niet meteen verwacht. Een drone die de as van je dierbare in de lucht loslaat, zodat de verspreiding symbolisch mooi verloopt. De as vliegt geleidelijk mee met de wind en vindt een weg terug naar de aarde. Ik dacht wat een slimme toevoeging aan een handeling die, door emoties, vaak niet helemaal goed wordt uitgevoerd. Hierdoor ontstaat wel een nieuwe functie. Bijvoorbeeld, uitvaartdronist. De persoon die de as verzamelt. met een drone de lucht in laat en verspreidt.


Het verhaal lijkt heel futuristisch, maar het is al werkelijkheid geworden. Een slimme technologische toevoeging van de bestaande diensten. Ik wil eens verder brainstormen over toekomstige functies en beroepen. Wellicht inspireert het je als ondernemer om zo nieuwe diensten in de toekomst aan te bieden. Er is altijd een gat in de markt die gevuld kan worden, of er kan een nieuwe markt ontdekt worden. De voorbeelden die ik benoem zijn deels door mijzelf bedacht en deels komen ze uit het boek "De digitale werkplek, werken in een volautomatische wereld".


Sluit je ogen en probeer het volgende functie voor je te zien. Robot-Human mediator; met de robotisering van de werkvloer komt er behoefte aan mensen die problemen - en zelfs conflicten- oplossen tussen robots, intelligente systemen en de menselijke collega's.


Digital Explorer; er komen steeds meer commerciële satellieten en satellietbeelden worden algemeen toegankelijk. De digitale ontdekker maakt hiervan gebruik om voor zijn opdrachtgevers in kaart te brengen wat er gebeurt op bouwlocaties, booreilanden en moeilijk te bereiken of afgelegen locaties.


Student data analist; door het steeds groeiende data gestuurde onderwijs, kan de juiste analyse voor de student cruciaal zijn in het ontdekken van zijn leerpatronen, studiekeuzes en het in kaartbrengen van intrensieke motivatiemotieven.


Digitale levensmanager; we vertellen voortdurend en via allerlei kanalen waarmee we bezig zijn. De digitale levnesmanager zoekt onze sporen terug en vertelt op basis daarvan ons verleden. Leuk voor onze nabestaanden.


Als je even de tijd neemt en goed om je heen kijkt welke technologische mogelijkheden er al zijn, kun je vanuit daar nieuwe puzzelstukjes leggen. Technologisch is alles al mogelijk. Het vraagt een creatieve blik op de toekomst van de ondernemer. Een digitaal creatieve blik. Bereid jezelf voor dat wij in een andere omgeving gaan werken, in andere structuren met andere functies. Bereid jezelf voor om ook andere kennis en vaardigheden tot je te nemen om actueel te blijven. Durf anders te denken. Ik daag je uit om gewoon te gaan zitten met vrienden en collega's en gewoon eens te gaan brainstormen over eventuele nieuwe functies en beroepen. Zoek de mogelijkheden en maak ze samen bespreekbaar.


Bij het stadslabs Geleen-Sittard denken we graag met je mee. Als je naar aanleiding van deze blog een keer wilt sparren, neem dan contact met mij op. Initiatief wordt beloond.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page