top of page
jmeuter

Robots en de kunst van het ondersteunen


Op vrijdag 18 november jongsleden hebben drie studenten van de MBO opleiding Luchtvaart technieken van het Vistacollege, de nationale innovatieprijs gewonnen voor het luchtvaart & ruimtevaartfonds. Ik meld dit, omdat ik op de eerste plaats ontzettend trots ben op deze studenten als coach en intiatiefnemer van de robotchallenge. Op de tweede plaats om een mooie introductie te hebben om een blog te schrijven over robots. Robots schetsen vele beelden met een futuristisch karakter. Beelden van Stars Wars komen naar boven en meteen ook de doemgedachte dat de robots de wereld veroveren. Een koude klinische datagestuurde toekomst met kille berekende monsters tegenover de warme emotionele analoge mens vechtend tegen vrijheid. Mischien herken je het beeld of zie je het nu voor je. Er zijn al vele films en boeken die het beeld van de robot schetsen.


De studenten hebben een robot ontworpen die iedere motor van een vliegtuig kan loskoppelen en kan verplaatsen door de werkomgeving. De studenten hebben een digitale collega ontworpen. Een digitale collega die werkzaamheden overneemt waar anders veel tijd en menskracht aan pas komt. Zonder bedreiging van verlies van de baan hebben de studenten gekeken hoe de robot kan ondersteunen. Hier zit gelijk de kracht van de robot voor ondernemers. De robots kunnen ondernemers ondersteunen op heel veel diverse plaatsen. Hierdoor zullen functies inhoudelijk wel veranderen, maar banen zullen minder snel verdwijnen. Verder in de blog wil ik laten zien waar robots in diverse werkvelden medewerkers ondersteunen. Het doel hiervan is om te laten zien dat robots geen futuristische ideeën zijn, maar digitale collega's die nu al veel voor het werk betekenen. Ik hoop dat het je digitale bewustzijn vergroot. Laten we starten.


In de autoindustrie is de robot al jaren heel normaal. De industriële robot wordt ingezet om gevaarlijk werk te doen of werkzaamheden waar ontzettend veel kracht bij komt kijken. Ook wanneer het gaat om nauwkeurig werken worden robots ingezet. De robots worden ingezet op plaatsen waar veel herhalende handelingen gemaakt moeten worden. Voor een robot worden de herhalingen niet saai en zullen hierdoor minder tot geen fouten maken over een langere periode. Probeer nu in jouw werk enkele werkzaamheden te bedenken waar je veel herhalende handelingen maakt. Hoe zou een robot dit kunnen doen? Hoe groot zou de robot zijn? Probeer de handelingen eens in een schema achter elkaar te zetten, dan krijg je inzichtelijk welke handelingen de robot moet doen. Moet hij iets grijpen, lopen, rijden, omhoog, omlaag, draaien, enz?


De assistentierobots zijn al een onderdeel van het huishouden geworden. Op iedere verjaardag vertelt er wel iemand met trots dat de robot het gras maait of het huis stofzuigt. En nog steeds zijn vele antwoorden gehuld in verbazing dat het kan. De assistentierobots gaan verder dan dit. De robots geven aan wanneer het tijd is om medicatie te nemen, dakgoten worden gereinigd en zwembaden schoongemaakt. De assistentierobots kunnen in de horeca de afwas regelen in de keuken. In restaurants zijn er robots die de bestelling opnemen en het eten komen brengen. In winkels zijn er robots die klanten aanspreken en begeleiden naar de producten in de winkels. In winkelcentra zijn robots die de weg wijzen, de regels uitleggen, reclame maken en veranderingen aangeven. Op scholen zijn er robots die docenten ondersteunen in kennisoverdacht. Probeer nu in jouw werk enkele werkzaamheden te bedenken waar je assistentie kan gebruiken. Hoe zou een robot dit kunnen doen? Hoe groot zou de robot zijn? Probeer de handelingen van de assistent eens in een schema achter elkaar te zetten, dan krijg je inzichtelijk welke handelingen de robot moet doen.


Verder zijn er nog de medische robots. Chirurgen maken al jaren gebruik van robots tijdens operaties. Robotarmen ondersteunen met diverse taken zonder trillen. Wanneer lichaamsonderdelen verloren gaan of niet meer functioneren zijn er robotonderdelen die ter vervanging worden geplaatst. Een robotvoet, robotarm, chips om zenuwstelsel te ondersteunen of robotapplicaties die de hersenen helpen functioneren. Er zijn al robots die mensen helpen revalideren. Ook hier al op vele diverse toepassingen. Zou jij roboticatoepassingen toelaten aan jouw lichaam? Zou jij iemand het aanrader om te doen? Welke robotapplicatie zou jij toevoegen aan jouw lichaam en wat zou deze voor jou moeten doen?


Ik kan nog uren door gaan met voorbeelden geven van robots in het werkveld en in onze persoonlijke leefomgeving. Kortom robots zijn overal en ze groeien in aantal en ze groeien in intelligentie. De werkzaamheden waar ze voor geprogrammeerd zijn worden complexer. De robots leren van de eigen fouten, net als wij. De robots beginnen zelf de fouten te herkennen, erkennen en ontwikkelen oplossingen die wij als mens niet direct zouden kiezen. Ja, wij zijn op een punt gekomen waar wij als mens gaan leren van de robot. Hierdoor is het tijd dat ook wij andere vaardigheden gaan leren, digitale vaardigheden. De eerste stap begint met digitaal bewustzijn. Ben je er van bewust dat de digitale wereld volop draait om je heen. Robots zijn er overal. De vraag is wanneer wordt de robot jouw digitale collega? Wanneer ben jij klaar om digitaal te denken en te handelen. Zoals altijd wil ik je meegeven dat het belangrijk is om de digitalisering met al haar veranderingen bespreekbaar te maken. Hierdoor groeit de bewustwording. Bespreek het op je werk en ook thuis. Natuurlijk vind ik het heel leuk om ook met jou in gesprek te gaan over de digitalisering en de innovaties. Maak een afspraak en we gaan samen sparren en onderzoeken welke digitale stap bij jou past. Tot snel!




48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page